Защо Румъния е най-важният пазар за хотелиерите в България?

Проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели обхваща бизнеса през 2023 г. и очакванията за 2024 г. Въпреки предположенията, че много хотели ще фалират покрай Covid кризата, това не се случи и хотелиерите се оказаха доста гъвкави мениджъри. 

В момента, в който бяха готови за възвръщане на потенциала на бизнеса след пандемията, започнаха два геополитически военни конфликта, които заличиха три от най-важните пазари за българския туризъм - Украйна, Русия и Израел. Това заяви Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели за телевизия Bloomberg.

Допитването показва, че бизнесът се справя и с това предизвикателство, компенсирайки с други пазари. През последната година се наблюдава сериозно засилване на полския пазар, който и преди е бил естествен за българския туризъм, и сега отново се завръща. Сериозно внимание се обръща на съседните ни пазари - Гърция, Турция, Румъния, отбеляза Дучев.

"Спрямо 2019 г., която служи като бенчмарк за 2023 г., сме под нивата на последната година преди Covid пандемията. Но английският пазар например се завръща със страшна сила и това лято очакваме съществен ръст спрямо 2019 г."

Също така се наблюдава сериозно обръщане към българския пазар, защото в сравнение с миналата година има 6% ръст на хотелиерите, които казват, че отдават основно значение на българския турист, коментира Дучев.

"Туризмът като заплащане е в дъното на всички възможни световни класации като професии, но у нас има съществена промяна по отношение на нивата на възнаграждение. Наблюдава се ръст в сектора на много от хотелите от порядъка на 30-40% в заплащането, защото като сектор хотелите се конкурират с веригите за продажба на дребно и с колцентрове."

До голяма степен хотелският бизнес се сблъсква с комуникационния проблем, че той невинаги успява да представи добрите практики, а те създават погрешна представа. Наблюдава се навлизане на добре подготвени млади кадри, завършили в държави като Швейцария, Нидерландия и Германия, изтъкна Дучев.

"Няма как да тушираме негативните новини, защото те винаги тежат повече от това да продаваш позитивно послание. Всяко нещо, което се разчуе, че се е случило в Черно море, потребителят го свързва с военните действия на неговата територия и това няма как да не се отрази върху бизнеса."

По отношение на пазар Израел Дучев посочи, че в някаква степен браншът вижда признаци, че той има шансове да се възстанови, защото се наблюдава лека тенденция израелците да са отворени към пътувания, което е добра новина за българския туризъм.

Данните от проучването сочат, че Румъния е най-важния пазар за България целогодишно, следвана от Великобритания, Германия и Полша.

"За миналата година се отчита повишение на цените от 10 до 15% за хотелите, като очакванията на 60% от анкетираните е да има 10% ръст и през тази година, който ние оценяваме като неочаквано слаб. 

За сравнение в Гърция има повишение от порядъка на 50-60%, а в Италия дори 100%. Ръстът у нас е консервативен и има причина да бъде такъв - конкуренцията е много силна и липсват много външни пазари. Хотелиерите компенсират ръста на цените с техния марж - свиват маржа за сметка на това да не се стигне до по-сериозно повишаване на цените."

По инициатива на Министерството на туризма по линия на публично-частно партньорство около 5 млн. лева ще бъдат инвестирани в национална реклама съвместно с общини, туроператори и летищни оператори във Варна и Бургас. Очаква се тези средства да бъдат почти удвоени от собствени средства на туроператорите, тъй като това ще бъде съвместна реклама на Министерството на туризма и чуждите туроператори, каза Дучев.

Във връзка с инвестициите в бранша Дучев отбеляза, че 50% от хотелиерите предвиждат до края на тази година сериозни средства, които да инвестират в ключови реновации, а 20% предвиждат разширяване на хотела или инвестиции в нов хотел.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови