Кметът и общинският съвет в Созопол против перките в морето 

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до Народното събрание срещу Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. 

Според него той трябва да бъде отменен или съществено изменен. Общинските съветници също се обявиха против солидаризирайки се със становищата на местните организации, изпращайки декларацията, подписана от 15 съветници. 

„Изграждането ВЕИ в морето може да промени морската екосистема като повлияе на миграцията на рибите, местата за хвърляне на хайвер и хранене. Рибарите изразяват загриженост за шума и вибрациите, които ще предизвикват перките и за електромагнитното поле около проводниците. Със сигурност приемане на проекта ще увеличи замърсяването на морското пространство“, смята Тихомир Янакиев. 

По думите му не са отчетени екологичните вреди, които биха нанесли ветрогенераторите на миграцията на птиците. Созопол се намира на пътя на мигриращите видове – „Виа понтика“. В близост е и резерватът „Пода“, където целогодишно гнездят защитени видове.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови