Над 90% са унищожени лозовите масиви край Поморие 

Силната буря е унищожила почти напълно реколтата от грозде в района на Поморие, съобщи БНТ.

Кметът Иван Алексиев заяви пред националната телевизия, че скоростта на вятъра е била над 150 км/ч.

Припомняме, че силна буря в събота причини огромни щети в Бургаско, като Поморие, няколко села и квартали на Бургас бяха останали без ток. Имаше и пострадали, а паднал от яхта ветроходец и трима рибари, завлечени от бурята навътре в морето, бяха спасени.

Свикана е междуведомствена комисия, като заедно с областния управител на Бургас са призовали земеделските производители да подадат заявления в кризисния щаб. Имат уверение, че днес 3 комисии започват оглед на цялото землище.

Освен самите лозя, са засегнати колове и др. съоражения. Щетата е над 90% за лозарите, каза Иван Алексиев.

"Пострадалите стопани следва максимално бързо да подадат заявления пред областната служба "Земеделие и гори". В община Поморие е организирана приемна в общината, за да улесни хората. С разпореждане на министър Гечев няколко междуведомствени комисии започват да обхождат пораженията на стопаните, за да може да се установят щетите. Те са огромни, за съжаление, липсват лозови масиви", заяви облстатният управител на Бургас Мария Нейкова, цитирана от БНР.

Националното радио информира, че обстановката след бурята в Бургаско вече се нормализира. Общо 18 са потърсилите лекарска помощ, но всички били са с леки наранявания.

Отстранени са повечето проблеми с електрозахранването. 12 са падналите електрически стълбове в района на Бургас. Започва възстановяването на повредените далекопроводи, като по данни на експерти то ще отнеме поне два месеца.

Остава в сила частичното бедствено положение в Бургас и Поморие. Доброволци помагат за почистването на училищни дворове, детски градини, улици и паркове. 

Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици.

 

Коментари   

#1 Kathleen 14-01-2023 12:34
При покупке яхты очень важно правильно подобрать модель и производителя, а
также позаботиться о будущем уходе.

Прежде всего, необходимо определить
ваши потребности и предпочтения, сравнивая разные модели и функциональность.
Обязательно проверьте историю яхты и ее техническое состояние, чтобы избежать проблем в будущем.
Также стоит убедиться, что яхта оснащена необходимыми аксессуарами.
Заключая договор покупки яхты, не забудьте узнать обо всех деталях сделки,
а также потребуемых документах и
процедурах. Правильное и аккуратное оформление позволит избежать
неприятностей и изберете преимущества покупки яхты.


Also visit my web blog; как купить яхту
(noescierto.Net : [censored]url)
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови