Със силен спектакъл Камено отбеляза Националния празник

„Тайният революционен комитет Ви призовава…“  предизвика сълзи от национална гордост сред препълнената зала на читалище „Просвета“ в Камено на днешния празник Трети март.

Разтърсващият концерт-спектакъл по сценарий и режисура на Пламен Каров беше изигран от учениците на СУ „Христо Ботев“, ТА „Здравец“ и Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета 1972“. Участие взеха и СНЦ „Каменски традиции“.

С клетвата, тайният печат и посланията на революционния комитет, събитието направи съпричастни всички присъстващи в трагичните и героични битки от българската историята. Талантливите участници на сцената изпратиха гостите на вълнуващо пътуване 145 години във времето.

Събитието, част от програмата по отбелязване Националния празник и паметната годишнина от Освобождението на България, беше организирано от Община Камено и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Камено.

„На Трети март е подписан Санстефанския мирен договор. Това не е просто документ, той е изстрадан, заплатен с кръвта и смелостта на героите, дали живота си за свободата ни. Това, за което те са дали всичко, ние днес притежаваме и трябва да помним и да предаваме подвига и достойнството им на децата ни“, каза в поздравителната си реч, кметът на Община Камено - Жельо Вардунски.

По-рано същия ден той, заедно с председателят на Общински съвет – Камено Радослав Балтаджиев, ръководството и ученици от СУ „Христо Ботев“, ФК „Камено“ и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за свободата на България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови