21-годишният Павлин Митев спаси кръста в Камено

11 смелчаци се хвърлиха във водите на река Айтоска на Богоявление

21-годишният Павлин Митев от Камено спаси Богоявленския кръст във водите на река Айтоска, след като за първи път участва в традиционния ритуал в родния си град. 

Топлото време събра 11 смелчаци в надпреварата по намиране и спасяване на светия символ. За много от тях това беше поредно участие. Този път при 14 градуса температура на въздуха и цели 6 на водата в реката. 

Отец Серафим Димитров извърши ритуалното хвърляне на кръста, а преди това и молебен за здраве.

„Нека Бог да дарува тази благодат, с която всички християни посрещаме този празник. На този ден отбелязваме първото явяване на Светата троица. Нека Бог ни укрепва, да ни дава духовни и телесни сили да вървим с по-голяма вяра и радост“, пожела отец Серафим на десетките събрали се за да станат част от празничната програма. 

Кметът на Камено, Жельо Вардунски поздрави всички участници и граждани за празника още в ранните сутрешни часове, когато след празничното посещение на храм „Св. Иван Рилски“ площадът пред сградата на Община събра жителите с народна музика и танци. 

Фолклорните формации „Каменски Традиции“ и „Кайлии“ участваха в празничното хоро в центъра на града, а по късно танцьорите и музикантите, водени от духовниците и кмета Вардунски се включиха, под съпровода на тъпани и гайди в зрелищното шествие до река Айтоска. 

„Нека на Богоявление измолим от Бога здраве и благополучие за всички жители в нашата община. Прекрасно е, че хубавите ни традиции не са забравени, благодарение на Фолклорните формации „Каменски Традиции“ и „Кайлии“. Благодаря на тях и на всички, които се включиха в празника“, сподели кметът на Камено.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови