Бургаският областен спира търг за 5.6 дка в квартал Сарафово

Областният управител на Бургас ще спре търга за продажба на 5 600 кв. м. терен в бургаския квартал "Сарафово". Това съобщи на среща с общински съветници и местни жители областният Пламен Янев.

До решението се стигна след като 500 души подписаха петиция на общинския съветник от ГЕРБ Ева Михалева. В нея се настоява земята да не се продава за строителството на сгради, а да се използва за обществени нужди като изграждането на детска градина, училище или парк, съобщи БНР.

Кратката история на държавния терен, който предизвика политически страсти, както и недоволството на жители на квартал "Сарафово": за терена, който се намира на улица "Буревестник", през 2021-ва година Областната управа в Бургас е поискала от общината промяна на Общия устройствен план и отреждането на земята за курортно строителство.

Една трета от терена е частна собственост. Очевидно искането е направено по настояване на търговското дружество, закупило преди години парцела. За това говори и фактът, че след разделянето на терена за новообразуваните урегулирани поземлени имоти не е извършена подялба между държавата и частния собственик. Сега областната управа е обявила търг с наддаване за продажбата на държавната земя.

Това е един от последните големи парцели в квартала. Опасенията – ние нямаме друг такъв голям парцел, който да използваме за бъдещите нужди на квартала. Това е един от много бързо разрастващите се квартали, пояснява Ева Михалева - общински съветник от ГЕРБ и автор на петицията срещу предстоящата продажба. По думите ѝ "има много деца, няма никакъв парк".

В сигнал до Министерския съвет се иска да бъде спряна продажбата, а след това да се предяви искане към Областната управа, като парцелът бъде дарен на общината.

Областният управител Пламен Янев още преди началото на срещата беше взел решение, че ще спре търга за продажбата на терена. Той обаче предложи и Община Бургас да се откаже от застрояването на 23 дка общинска земя в квартала и да промени предназначението ѝ, щом хората имат нужда от паркове, паркинги, училища и детски градини.

"Ако желанието на хората е да се спре презастрояването и големите терени, които са останали – общински и държавни, да се ползват за обществени нужди, аз напълно ще ги подкрепя", декларира Пламен Янев. Янев заяви, че ще предложи терени, чийто статут може да бъде променен, тъй като редът за отстъпване на терен на общината изисква да се посочи изрично предназначението.

По време на срещата се отправиха упреци и обвинения. Защо областната управа не се е допитала до хората, а е предприела действия по продажбата на терена. Кой - общината или областната управа трябва да предприеме първите стъпки по промяна на собствеността на земята от държавна в общинска. Бездейства ли общината и какви интереси защитава областната управа.

След като областният управител обяви, че ще спре търга за продажба, на терена стана ясно, че чрез обществено обсъждане ще се определи за какво да бъде отреден той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови