Удостоверено е съответствието на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване. 

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия, съобщиха от МЕУ.

ЦИК извърши довереното изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване за предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители. Изграждането бе извършено в контролирана среда, предоставена от МЕУ. 

По време на процедурата присъстваха и представители на партии, коалиции и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и бе излъчен на живо в зала „Партер“ на МЕУ.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 4F 0B E0 3E E8 44 FD CF 48 9D 56 D7 BC 7C 49 6B 1B E0 9D A7 17 D1 6C 4C 3D 95 DB BE 24 F1 D4 71, добавиха от министерството.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови