Важно предупреждение за изборите 2 в 1 

Не може да гласуваш с машина на изборите 2 в 1 само на единия вид избор, а на другия - с хартия. 

Начинът на гласуване се избира и за двата вота, ако избирателят иска да упражни правото си и на двата. С други думи - ако искаш да гласуваш с машина и ще гласуваш както за български депутати, така и за европейски, тогава гласуваш с машина и на двата вота. 

Ако искаш да е с хартиена бюлетина, също - гласуваш и на двата вота с хартия. Това уточни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Важно за машините за гласуване ADVERTISING Още на първи екран при машинното гласуване се показват 2 опции - да гласувате за българския парламент и за европейския. 

Ако искате да участвате и на двата избора, трябва да маркирате и двете полета. Ако маркирате само едното, ще бъдете потворно попитани дали сте сигурни - има възможност да се върнете назад и да се поправите. Не го ли направите, ще гласувате само на единия вот - който сте маркирал, и няма връщане назад. 

Вече няма разписки - има машинни бюлетини, напомни Матева пред bTV. И посочи - не бързайте да дърпате разпечатващите се бюлетини след като сте гласували на машината, за да не блокира устройството. Изчакайте бюлетините да излязат хубаво, преди да ги вземете, гласи съветът. 

Матева посочи и, че хартията за машините е такава, каквато била и досега. Всички изисквания на производителя са удовлетворени - има "разролване" на хартията на половин инч, не на един, добави заместник-председателят на ЦИК. 

И още едно уточнение - при гласуване с хартиена бюлетина, гласоподавателят може да сгъне бюлетината както иска, стига да не се вижда за кого е гласувал и да може да бъде поставен съответният печат от СИК-а. 

На 25 май изтича срокът, в който да можете да гласувате по настоящ адрес, ако постоянният ви адрес е различен. И на 24-ти, и на 25-ти май ще има дежурни, които да обработват заявления за гласуване на граждани, каза Матева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови