«Правосъдие за всеки» ще иска касиране на изборите, ако съдът не се произнесе днес 

С предупреждение, че ще поиска касиране на изборите, ако Върховният административен съд (ВАС) не се произнесе преди първия вот, инициатива "Правосъдие за всеки" изрази в позиция до медиите възмущението си от решението на ЦИК да отмени машинния вот. 

От организацията уточняват, че друга тяхна стъпка ще бъде искането на оставка на всички членове на изборната комисия.

"Скандалното решение на ЦИК за отмяна на машинния вот без никакви правни основания и сериозни мотиви е опит за манипулация на изборите и посегателство върху правото на свободен избор на гражданите с много опасни последици за крехката ни демокрация! 

В опасна сглобка ДАНС и ЦИК направиха политическа акция по олигархична поръчка, която ще компрометира изборите и ще снижи до много ниски нива на избирателната активност и вероятни фалшификации на бюлетини и изборни протоколи", пишат в позицията си "Правосъдие за всеки".

Инициативата настоява ЦИК да се събере на спешно заседание днес и да отмени вчерашното си решение. Ако това не стане, според тях трябва да се отложат изборите до следващата неделя. 

"Правосъдие за всеки" допълва, че оправданието на ВАС, че няма дежурни състави, които да разгледат жалбите срещу решението на ЦИК, е несериозно. Припомнят, че "дежурни състави се събираха много бързо за ГКПП "Капитан Андреево", Таки, Ами и прочие имена от ъндърграунда, та даже лично председателят на съда Георги Чолаков ги председателстваше".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови