Буря в чаша боза: ХЕШ кодовете са публични

"Дневник" публикува мнението на Пламен Флоров, IT експерт с над 30-годишен стаж - част от него е публикувано в профила му във фейсбук и беше дописано по молба на редакцията. Заглавието е на "Дневник".

Г-н Флоров обяснява, че твърдението за опит да се манипулират изборите чрез машините, базирано на доклад на ДАНС, е безпочвено. Причината е, че кодът, който уж тайнствено е заснет според т.нар. Хартиена коалиция, всъщност е публичен. На изборите досега винаги е бил разлепен на стената във всички секционни комисии, за да могат избирателите да го сравнят с кода на бележката, която се разпечатва при машинното гласуване.

За хората, на които не им е работа да разбират:

За да бъде гарантирано, че един софтуер не е подправен, след определено тестване за него се генерира по-сложна математическа функция т.нар. ХЕШ код. Този код представлява поредица от цифри и букви (обикновено е 16-ична бройна система и затова освен 0-9 участват и буквите на латински от a до f).

Така генерираният код (ХЕШ сума) може да се ползва за проверка и удостоверение, че софтуерът няма и минимална промяна - дори един символ.

И за да бъде всичко прозрачно, във всички избори с машини досега има нареждане на ЦИК тази ХЕШ сума/код да бъде залепена пред вратата на всяка изборна секция.

При гласуване с машина (друг е въпросът, че това дори не е гласуване, а машината се ползва за принтер, който отпечатва избора на гласуващия и впоследствие този отпечатък се пуска в изборната урна и се брои от СИК на ръка) освен избора на бона се отпечатва и ХЕШ сумата/кода на съответната машина.

Така избирателят, използвал машината, може:

1. Да провери дали машината правилно е отпечатала неговия избор;

2. Да сравни, ако желае, ХЕШ кода от бележката с този, който е залепен на стената до машината от СИК. Ако се установи разлика - това е сигурен знак, че машината не работи с правилния софтуер и има възможност за манипулация.

С други думи - ХЕШ кодовете са публични в този процес и те са основата, с която всеки може да се убеди в истинността на избора си!

Толкова по примитивните опити на ГЕРБ и ИТН да вдигат шум.

Вдигат - но показвайки тежка неадекватност.

В цялата история най-мрачно е поведението на ДАНС (поне от чутото до момента).

За съжаление, това е поредният опит да се манипулира общественото мнение с псевдофакти.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови