Министерство на е-управлението: Машините на практика са принтери и не подменят вота

На машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Полученият софтуер е инсталиран на всички машини от изпълнителя на ЦИК, а машините са разнесени по избирателните секции. След генериране на хешкода, той е публично показан на медиите и е наличен в момента.

Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на извънреден брифинг в Министерски съвет относно големия скандал, че ресорен заместник-министър откраднал кода на машините.

"Процесът по удостоверяване на съответствие тип техническо устройство за машинно гласуване няма влияние върху изборния процес. Сигурността на настоящия вот се гарантира от следното: машините на практика работят като принтери, те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един гласоподавател. 

Впоследствие ОИК и СИК отчитат гласовете на база на подадените разписки. С моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на моя заместник-министър господин Михаил Стойнов в рамките на месец септември съм му възложил да изпълнява права, задължения и правомощия на министъра на електронно управление за удостоверяването на типа машини", обясни Йоловски.

Йоловски ще представи информацията, която оповести пред медиите и на председателския съвет в Партийния дом.

Той обясни, че съгласно изборния кодекс министърът на е-управлението и министерството осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинното гласуване с изборния кодекс. Министерството на електронното управление е обезпечаването на видеонаблюдението в края на изборния ден.

Какво се случи до момента?

На 9 октомври чрез жребий със софтуерен генератор за случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще приемат процеса за съответствие. Изтеглени са номерата на 8 броя машини за разлика от предходните избори, когато са били изтеглени 4 броя. При тегленето на серийните номера са присъствали представители на Българския институт за стандартизация, Българския институт по метеорология, представители на партии и журналисти. 

На 13 октомври бе утвърдена методиката за удостоверяване на съответствие за техническите устройства за машинно гласуване по отношение на изискванията на Изборния кодекс. На 20 октомври експерти на ЦИК в присъствието на представителя на обществената поръчка "Сиела Норма" са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера на машините за местния вот. В процеса са присъствали 4 партии.

Генериран е и хешкодът, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер не може да тръгне на машините за гласуване. Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК под квотите на различни партии.

Ключът се съхранява в ЦИК, на лаптоп в касата на самата комисия. Паролите са били въведени на място след приключване на довереното изграждане лично от всеки един от представителите на партиите. След приключване на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били надлежно унищожени.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови