ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиняват зам.-министър в манипулации на машините

 

Твърдения за злоупотреба с машините за гласуване разпространиха парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" днес - 2 дни преди местните избори на 29 октомври. 

Всичко започна след изказване на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред медиите. Той твърди, че на председателски съвет Росен Желязков е прочел доклад на ДАНС, според който от видеозапис на 25 октомври се вижда как заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, снима с телефона си и сваля информацията с кодовете за машините на флашка. "На тези избори, които идват не трябва да има нито една машина за гласуване", каза Йорданов. 

Той призова прокуратурата да се самосезира и да арестува заместник-министъра. "Извършен е държавен преврат", твърди Йорданов. Партията на Слави Трифонов настояват да се реагира, като искат изслушване на Мария Габриел и ЦИК в парламента.  

ГЕРБ: Това е "огромен скандал"  

"Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си и позволил да извърши такова действие", обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ пред медии. Тя определи това като огромен скандал и пробив в националната ни сигурност.

На въпрос ще се отложат ли изборите, тя отговори така: "Не ми се ще да казвам подобно нещо, защото това са избори във всички общини на Репбулика България", каза тя. Според нея най-сериозният риск е след това вотът да бъде касиран. 

"Председателският съвет взе решение в 13.00 ч. на спешна среща в парламента да поканим ЦИК, която също е уведомена, да поканим и г-жа Габриел, която в момента изпълнява длъжността премиер на държавата. Уведомен е и президентът. Не знам какви последици ще има от това. Считам, че ако в момента ДАНС не е сезирал прокуратурата, то това трябва по най-бързия начин да се случи. Ние сме само на часове от началото на изборния процес и това означава, че всеки, който има смисъл да обжалва евентуални резултати от изборите би го направил, ако се гласува с тези машини", каза Атанасова.

Тя апелира групата на ПП-ДБ и тази на БСП да изпратят представител.

"За нас това не е политическа заигравка между партиите в последния ден преди изборите. Ние вече сме преживявали веднъж "Костинброд". Ако втори път на българските граждани им се случи да преживеят това с подправяне или със смяна на софтуер, с "машинен Костинброд", това не може да кажем, че е пробив за демократични ценности", добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Пеевски заговори за отмяна на изборите 

Водещият депутат на ДПС в последните седмици Делян Пеевски също не пропусна да коментира въпроса, като дори заговори за отмяна на изборите. "Днес темата е открадването на изборите. Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни логично, ще свърши. Или махане на машините, или отмяна на изборите", каза Пеевски. 

"Възраждане" също се включи 

"Току що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП -ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване. Възраждане иска незабавен арест на отговорното лице и отмяна на машиното гласуване в неделя. Незабавно", включи се и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във Facebook. 

Предстои нов председателски съвет в Народното събрание.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови