Десислава Танева в Бургас: Как да се решат проблемите в земеделието 

Бившият земеделски министър Десислава Танева представи днес в Бургас стратегията в сектор „Земеделие“. Дискусията продължи над 3 часа, а местни фермери сигнализираха за сериозни проблеми, които застрашават целия сектор.

Танева бе в морския град по покана на водача на листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков и кандидат-депутати на коалицията от Втори МИР. 

„Имаме много проблеми за решаване, които трябва да започнем още от първия ден. В Брюксел без обществено обсъждане се изпрати Стратегически план за развитие на селските райони, който ще разпредели в следващите пет години над 8 млрд.лева. Никоя власт не си е позволявала това, подчерта Танева.

Според нея трябва да се вземат мерки на общоевропейско ниво, така че ЕС да съхрани своите зърнопроизводители и това може да стане с планирана обща инициатива на правителствата на гореизброените държави.

„Подготвен е проекто регламент за още една година безмитен внос на украинско зърно и мляко. България не е заявила позиция. Правилната стъпка е да се потърси контакт с всички засегнати източноевропейски страни, членове на съюза, които имат проблеми, да се прояви смелост и да се заяви на еврокомисията, че на практика, членове на съюза изпитват изключителни затруднения с реализацията на собствената си продукция“, предупреди тя, допълвайки, че регламента ще задълбочи  кризата на ликвидността. 

ГЕРБ-СДС ще предложи мерки на общоевропейско ниво, които да защитят родните производители, защото т.нар. „зелени коридори“ са на път да съсипят всички работещи в Източна Европа.

С тях се осигурява пазар за украинската стока, но се унищожава цял отрасъл,  в който ЕС до този момент е инвестирал твърде много. Вносът на царевица от Украйна, например е скочил 64 пъти, на слънчоглед – 25 пъти, а това е продукция, която традиционно се произвежда в България.

Тя постави въпроси и за оцеляването на животновъдите без поземлен фонд, за административно облекчаване на дейността на фермерите, стимулирате семйното фермерство и др. Засегнат бе и болезненият въпрос за липсата на обучени кадри в земеделието.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови