Мит е, че ромите мързелуват: 43% работят, има и висшисти

Около 43% от ромите у нас работят, като 75% от тях са с подписан договор с работодателя си. Това сочат последните данни на Фондация "Тръст за социална алтернатива".

"Откакто обявихме тези данни през ноември, се наложи много пъти да доказваме с цифри и данни, че истината е такава, че всеки втори в ромската общност работи и е мит, че ромите не работят. Проучванията, които ние сме направили, касаят хората над 18-годишна възраст, тъй че тези 40%, за които става въпрос са за пълнолетната част от ромската общност. Средният процент заетост от 15 години нагоре за България на национално ниво е около 53% за 2022 година. Така че ние нямаме драстично разминаване между процентите на заетост в ромската общност и процента, който е национален", каза Петя Гуламали от фондацията в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ все повече хора от ромската общност разпознават важността на трудовия договор.

"Това е нещо, което се търси и се изисква, цифрите говорят, че посоката е правилната и 75% звучат като доста впечатляващи цифри. Там, където са общностите и там, където са работодателите, липсва мост между двете групи. За съжаление, все още има стигма. Нашата работа като организация е съсредоточена върху това да сме медиатори, да сме посредници във връзката между работодатели и уязвими групи. Първоначално хората нямат увереност и самочувствие да пристъпят към пазара на труда", допълни Гуламали в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трудностите на работното място са всевъзможни и дискриминацията все още е голям проблем. Тя касае не само достъпа до пазара на труда, тя касае адаптацията, липса на гъвкавост, липса на подходящи работни условия, липса на транспорт. Много са проблемите, но все повече работодатели търсят пътя чрез нас и го намират", посочи тя.

По думите й трудовата заетост пряко кореспондира с образователното ниво, хората, които са с основно образование, се занимават с нискоквалифициран труд. Хората, които са със средно образование и са все по-голям процент, се ориентират към по-квалифицирана заетост.

"При висшистите имаме хора, които заемат експертни и ръководни длъжности", подчерта гостът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови