Преброиха рекордно много пеликани у нас

В началото на юни се състоя Седмото международно пребряване на пеликани на Балканския полуостров. В страната ни тази година са преброени рекордно много. От тях 341 къдроглави и 647 розови пеликана.

Събитието се организира в рамките на проект „Животът на пеликана" и се координира от Гръцкото орнитологично дружество (HOS), съобщава сайтът на Българското дружество за защита на птиците.

Най-много къдроглави пеликани са наблюдавани в трите места за гнездене на вида в страната: защитена местност Калимок – Бръшлен край Тутракан (118), в блатата на остров Персин (62) и в езерото Сребърна (24). Най–много розови пеликани са установени в района на Бургаските езера и в защитена местност Ятата край Варна. 

В рамките на преброяването екипи на БДЗП са посетили и язовирите Овчарица, Розов Кладенец, Студен Кладенец, пясъчните коси по река Дунав.

БТА допълва, че след преброяването на два млади къдроглави пеликана са поставени предаватели. Птиците са излюпени в колонията в местността Калимок-Бръшлен, посочиха още от БДЗП. В края на март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви новината за първите малки къдроглави пеликанчета, излюпили се в защитена местност Калимок-Бръшлен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови