Бирата в центъра на София по-скъпа от в Чехия, а кафето от това в Рим

Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат по-солено от същата поръчка в редица европейски държави.

Това показва проверка на по менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com, пишат от "Телеграф". 

В момента кафето в центъра на града в едно от популярните заведения на бул. "Витоша" струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Меката на хубавото кафе - Италия. 

Дори в центъра на Рим има заведения, където може да се изпие чаша хубаво силно еспресо за 2 евро, сервирано с чаша вода. На места пък за сумата, която тук ще платите само, за кафе в Рим може да ви го поднесат и с кроасан. По-евтино от София се предлага и кафето в Турция и Сърбия, които са извън ЕС. По-евтино е и в Гърция, Полша и Германия.

Напитки

Друга напитка, която често е поръчвана в заведенията, е бирата. Оказва се, че цената, на която се сервира у нас, е по-висока от 11 държави в ЕС. Пивото върви от 2,83 до 4,50 лв. 

По-евтино ще я сервират в Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, както и в Кипър и Сърбия. Оказва се, че средната цена на пивото в София е 2,48 лв., а в Германия за тази сума могат да се купят почти две, където струва 1,55 лв. за брой.

В популярна верига за бързо хранене средната цена на бургер е 16 лева, но има заведения, където заедно с картофки се продава за над 20 лева. За сравнение същият бургер се сервира за по-малка сума в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция.

Така например за кафе в центъра на Атина ще платите 2,10 евро. Бутилката с минерална вода обикновено е като комплимент, но ако поръчате още, ще платите 0,60 евро. В столицата на Гърция може да хапнете пържени картофки за 3,80 евро, като гледката ще е към Акропола.

Значително по-скъпи са заведенията в Люксембург. За парче пица ще трябва да приготвите поне 16-17 евро. Бургерите пък струват като в България, но валутата е в евро, като се предлагат по 17-20 евро. 

Чаша бира се налива срещу 3-5 евро, а кафето е сравнително достъпно, като струва 2-4 евро. В Уелс пък цените са в британски лири и излизат доста солено за туристи от България. Бирата там струва от 2,83 до 4,50 паунда за чаша от 400 мл, а сандвичите струват от 7,50 до 8,75 паунда.

Ръст

Значително увеличение има и на цените в заведенията у нас, като при някои продукти е двойно. В някои случаи дори намаляват порцията, за да не вдигат много цената, а други я изключват от менюто. За пример е една от най-поръчваните салати, която се прави с айсберг и пилешко. 

Преди пандемията порцията струваше 10-12 лева, а в момента стига и 20 лв. в по-популярните заведения. При скарата има двойно увеличение и на кюфтето и кебапчето, като преди те се сервираха за 1-2 лева, а сега са по 3-4 лв. за брой. Също така има скок на цените, както на безалкохолните, така и на алкохолните напитки.

Броим 30 лева за пица на "Витошка"

Цената на голямата пица, която стига за компания от 3-ма, вече стига 30 лева. Най-евтината пък е с кренвирши, домати и кашкавал и се предлага за 13 лв. за порция от 280 грама. Тези с вносни сирена или филе са по 15 лв. за 300 грама. Най-евтината бутилка бяло българско вино пък се продава за 22 лв., а цената му в магазина е по-малко от 10 лв. Кенче с енергийна напитка в заведение пък струва 5,50 лв.

Десертите също не изостават по цени от останалите ястия, които са в менюто на ресторантите. Например парче торта вече се предлага за минимум 7-8 лева. 9 лева пък струва домашно приготвен кейк с течен шоколад и маскарпоне.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови