Гранична полиция ще наблюдава морската граница с дронове

Главна дирекция "Гранична полиция" пусна обществената поръчка за Безпилотни летателни системи (БЛС) за част от корабите си. Това стана ясно от документация, публикувана в платформата ЦАИС ЕОП.

Дроновете ще бъдат използвани за наблюдение на държавната граница по море. Единият от тях ще бъде базиран на борда на кораб, а другият ще бъде мобилен.

Процедурата е за "Доставка на БЛС с необходимото допълнително оборудване към тях за гранично-полицейски патрулен кораб - оборудване за ФРОНТЕКС". Проектът е с приблизителна стойност 3 811 228,66 лева без ДДС. Точна бройка на БЛС не се уточнява, но няма да бъдат по-малко от две.

Заявленията на участниците са отворени от 21 декември 2023 г. Към момента те са 4, а именно: "Консорциум Морско конче", "Контракс", "Глобал Сат" и "Метал Холд Про" Предстои да бъде обявена датата на отваряне на ценовите предложения.

Припомняме, че тази година Главна дирекция "Гранична полиция" се сдоби с още един кораб за гранично-брегова охрана. Това е плавателният съд БАЛЧИК (524), построен от естонската Baltic Workboats. Средствата за доставка на гранично-полицейския патрулен кораб бяха в размер на 30 580 851 лв. и осигурени по Индикативната годишна работна програма 2018 на Фонд "Вътрешна сигурност".