Регистър на предварителни договори ще изсветли жилищния пазар у нас

Един регистър на предварителни договори може да изсветли напълно жилищния пазар в България.

Това сподели Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС инвест“ по време на конференцията „NextHome Black Sea 2024: Черноморски форум за ваканционни имоти“, която се проведе в Бургас. 

Според него би било добре да се въведе механизъм, по който да се следи броя на предварителните договори в една сграда.

Ето какво обясни Радослав Котларов:

По-скоро говорех за инструмент, който да следи предварителните договори при покупка на жилище "на зелено". Предварителният договор не се вписва никъде.

Една сграда с 50 апартамента, например, се строи за 4 – 6 години. Една година придобиване, планове, ПУП, сменяне на устройство, проектиране и оттогава в сградата започва да се строи. Тогава човекът следва да подпише предварителен договор. Към момента няма статистика, която да следи една сграда на какъв етап се разпродава. 

Ако държавата иска да получи данни за това, в момента няма как. Ако се направи някакъв регистър, тези договори да се вписват, би било много по-сигурно за купувачите. Ще знаят, че договорът им е там и няма как някой да им каже, че не са подписали договори или че ще има повишение на цената. 

Държавата ще знае във всеки един момент как върви пазарът. Защото тя реално ще разбере как тази сграда се е продала. Този статистика ще подобри борбата със сивата икономика.

Ще има органи, които да видят, че имаш сделка за 1500 евро при положение, че на билборд е обявена цена от 2000 евро. Това са мерки, които биха помогнали в борбата с нелоялните практики на колегите. Хубаво е, че все повече колеги са стабилни в отношенията си с клиентите и държавата.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?

Добавете коментар


Защитен код
Обнови