Илин Димитров: Цените по морето няма да са по-различни от миналогодишните

Зимният сезон започна добре, туристическите посещения се увеличиха. Финалът е рекорден сезон, който е 23% над най-силния ни, който беше през 2019-2020 г.

От 1 декември до 15 април имаме над 1,9 млн. туристически регистрации. Имахме добра реклама - много наситена, заложихме много средства. Второто нещо - на народа му писна от всякакви ограничения и реши да пътува. Цените не винаги са определящи. Проблемът беше, че далечните дестинации имат затруднения със самолетите заради Ковид. Затова ние се концентрирахме върху близките пазари.

Това каза министърът на туризма Илин Димитров в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че СПА туризмът набира все по-голяма скорост.

"Балнеотуризмът ни е с много високо качество. Устойчив е. Винаги давам пример с Велинград. По данни на тяхната Асоциация на годишна база 5-звездните хотели имат над 75% заетост при цени над 300 лв. на нощувка", коментира гостът.

В момента Министерството на туризма разполага с около 18 млн. лв. за реклама, стана ясно от думите на Димитров.

"Хубавото е, че с малки инвестиции от 10-15 млн. можем да вкараме милиард и половина повече в хазната. Сектор "Туризъм" вкарва пари. За мен таванът ни е 10 лв. на човек на регистрация като реклама. Това покрива и страните около нас като бюджет", обясни той.

Кризата с кадрите е сериозна. По данни на браншовите организации страната ни има нужда от около 500 000 души за пазара на труда, обяви министърът.

"Да, заплатите не са много високи. Радетел съм на мярката 9% ДДС да остане. Тя даде резултат. Миналата година са декларирани два пъти повече печалби на сектор "Ресторантьорство" - секторът се изсветлява. В България около 30% са в сивия сектор. С мерки като 9% ДДС това е правилният път", смята той.

Ако мярката отпадне ще има тежък удар за сектора и ресторантьорите, посочи министър Димитров.

Гостът коментира и информацията за високите цени през летния сезон и обясни, че вижда преднамереност в действията.

"Очакваме да имаме 5% повече туристи от 2019 г. Относно цените - те ще се движат от 70-80 лв. за ниския ценови клас до 400-500 лв. за високия. Моята идея е секторът да става все по-качествен. Правим стъпки към "Мишлен", ще имаме среща са ръковоството. Искаме да вдигнем нивото. Относно плажа - в по-голямата си част цените ще бъдат между 10-15 лв. - колкото и миналата година", обяви Димитров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови