Проф. Турманова: Положително е, че все по-малко пластмасови отпадъци вадим от морето

Водолазите от СНЦ „Приятели на морето“ почистиха от отпадъци морското дъно до Моста в Бургас в събота.

ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Инициативата е в рамките на съвместен проект на община Бургас и университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.

Няма намерени пластмасови отпадъци, отбеляза с удовлетворение проф. Севдалина Турманова, преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, която наблюдаваше почистването на морското дъно. 

***

- Г-жо Турманова, бихте ли разказали за акцията на водолазите, които почистиха морското дъно около Моста в Бургас в събота?

- Акцията, която проведоха СНЦ „Приятели на морето“ е част от проекта за "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж" и е четвърта по ред.

По време на изпълнението на проекта в продължение на четири сезона – зима, пролет, лято, есен, се извърши мониторинг на 6 полигона /т.нар. полигони/ в акваторията на залива - Ченгене скеле, остров Св. Анастасия, Пристанище Бургас, Централен плаж.

Идеята беше, като след обследване с робот на дъното и намиране на отпадъците, водолазите да влязат, да почистят. И днес /б.р. вчера/ отново в присъствието на граждани, на представители на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, на община Бургас, виждаме какво нашите водолази извадиха от тази точка. Това е основно метал, стъкло, керамика.

- Видяхме, че извадиха и една изхвърлена от Моста тротинетка.

- Да, имаше и една тротинетка, както и изгубени вещи – очила, телефони, бижута, но много малко пластмаса, което е положителното. Защото политиките, които провеждаме – за минимизиране на пластмасата като употреба дава резултат.

Вярвам, че това поведение на хората ще продължи. Да пазим Черно море, да пазим нашите плажове, да пазим околната среда, почвите, водите, защото пластмасата се оказва, че е един сериозен замърсител заради дългото време на разграждане.

В един момент тя стана сериозна заплаха за нашето здраве, тъй като попадайки в морската среда от нашата ежедневна дейност и нерегламентираното й изхвърляне, тя става обект на храна на морските обитатели. А ние, хранейки се с риба, пластмасата попада и в човешкия организъм.

- Каква бе целта на акцията на водолазите, освен че носи пряка полза – почистване на морето от отпадъци?

Целта на акцията бе да запознае жителите и гостите на града с реалния ефект на замърсяването в Черноморския басейн и да ги подтикне към по-отговорно отношение към чистотата на морето.

Затова се радвам, че днес, в поредната акция за почистване на морското дъно около Моста, се оказа, че пластмасата е незначително количество.

Част от извадените предмети, може би са попаднали и вследствие на бурята от 17 септември, защото последното почистване беше през юни, когато водолазите от СНЦ „Приятели на морето“ извадиха доста отпадъци.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови