Царево се превръща и в археологическа дестинация за туристите

Преди броени дни в Царево бе представено най-новото издание на РИМ Бургас “Древно Василико. Исторически и археологически проучвания” с автор д-р Милен Николов

За пръв път се излагат неизвестни факти за древната история на морския град, според които началото на обитаването от траките тук е още от шести век преди новата ера. В книгата са публикувани за пръв път многобройни неизвестни данни и артефакти от археологическите проучвания през 2012 година при църквата "Успение Богородично" във Василико.

За това как ще се отрази археологията на туризма в региона, разговаряме с кмета на община Царево Георги Лапчев:

- Г-н Лапчев, разбрахме, че са открити много артефакти при археологическите разкопки и проучвания на древно Василико, но как това ще се отрази на туризма в община Царево? Защото, например в Гърция, за всеки камък има легенда и история и това привлича много туристи от цял свят.

- Това беше идеята от самото начало, когато стартираха археологическите разкопки преди 10 години. Още веднъж, специални благодарности към д-р Милен Николов и проф. Пламен Павлов за това и резултатите да бъдат отпечатани в издание, което да бъде разпространено за всички, които желаят да научат повече.

В Царево се намира най-големият музей на юг от Бургас, който е на 3 етажа, има три отделни сегмента – археология, етнография и галерия. Имаме огромни площи, където на експонираме абсолютно всичко, което се открива като артефакти.

- А ще бъдат ли направени маршрути за туристите, по местата, където са археологическите разкопки?

- Факт е, че колкото повече популяризираме какво имаме тук, толкова повече интерес ще предизвикаме у хората и те ще поискат да отидат на местата, където са открити артефактите. И тези всички археологически точки ще се опитаме да ги превърнем в туристически дестинации, маршрути, по които да се разхождат. Нашата история е съизмерима на тази в Гърция и Турция.

- Туристическият сезон беше ли добър тази година? Той вече е към края си.

- Не беше в мащабите на миналата година, но аз това го прогнозирах още в началото на сезона. Но той още не е свършил, ще продължи поне до 20 септември, както отдавна сме го планилари да се случва. Силно вярвам, че нашите усилия да удължим сезона се увенчават с успех.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови