Зам.-кметът Чанка Коралска: Търсим енергийна автономия чрез собствени фотоволтаични паркове

Община Бургас търси подходящи терени за изграждане на общински фотоволтаични системи, които да произвеждат електро енергия и тя да бъде продавана на свободния пазар.

Това съобщи инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие в община Бургас.

Бургас ще изгражда фотоволтаичен парк в землището на Меден рудник в местността Шилото. Промяна на Подробния устройствен план, като първа стъпка към проекта, гласуваха общинските съветници вчера.

***

- Г-жо Коралска, Общинският съвет гласува промяна на ПУП за изграждане на фотоволтоичен парк в Меден рудник. Какво наложи тази процедура?

- Община Бургас търси възможности да отговори на предизвикателствата, пред които ни постави енергийната криза и високите сметки за ток.

Взехме решение за изграждане на собствени фотоволтаични паркове, за да може да получим известна енергийна автономия. Идентифицирахме общински терен, които са подходящи в техническо отношение.

Терените са  - един в Българово, един на Шилото /който сега предложихме с докладната записка/, в Рудник имаме два терена, които предстои да бъдат по-подробно обследвани. Имаме терен, който е около Долно Езерово, в Меден рудник още един, но всички те са в процес на проучване.

- Как ще се осъществи изграждането на фотоволтаичния парк в Меден рудник?

- Идеята е Общината сама да изгради този фотоволтаичен парк. Ще бъде лесно и присъединяване към мрежата на ЕСО- има подстанция в близост. Докато се изгради това инвестиционно намерение има да се извърви много път. Има още много възможности за обществени обсъждания и представяне на инвестиционното намерение пред обществеността.

В момента процедурата е в начален етап. 

Теренът на Шилото е с площ 53 939 кв. м, изцяло е общински и е в местността Карабаир, близо е до ел. подстанция, което го прави подходящ за тази инициатива, защото може да се присъедини към ВЕИ и електропреносната мрежа. 

За терена има влязъл в сила ПУП за застрояване, към момента имотът е земеделска територия. Част от целия имот ще бъде предназначена за фотоволтаичния парк, като площта му ще е 16 422 кв. м, а Общинският съвет промени предназначенто на тази част от целия терен за целта.

Имаме възможност до края на годината да започне инвестицията, засега нямаме яснота за мощности и производство, не сме сключили договор с ЕВН, в момента говорим за терените и смяната на предзначението им.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови